Bijna 4 afleveringen en een kleine 4 uur later ben ik met verstomming geslagen, Netflix heeft het landschap weer veranderd. Na hitseries als House Of Cards en Orange is The New Black is er nu ‘Making a Murderer’.
Na het meermaals op m’n timeline – telkens vergezeld van uitzinnige reacties – te zien verschijnen, besloot ik gisterenavond om toch eens de Season 1 Episode 1 te bekijken. Een kleine 4 uur later moest ik met tegenzin opgeven, vrij maf voor iemand die in totaal anderhalve aflevering Game Of Thrones bekeken heeft en bij binge watchen steevast nooit verder raakt dan ergens een eerste seizoen.
Episodes van Lost, Game Of Thrones of eerdere Netflix original series werden en masse bekeken en al even massaal besproken. Geen enkele serie is er echter, en al zeker op zo’n korte tijd, zodanig in geslaagd om het publiek debat over te nemen.
Making a Murderer is dan ook anders.
De switch van scripted drama of comedy naar een true crime documentary is sowieso al interessant, maar daar gingen Serial en anderen hen al voor. Het is eerder de eerste Netflix show die kijkers overal ter wereld in de ban heeft gebracht van deze ene case. Gedurende 10 episodes van elk gemiddeld een uur wordt het hallucinante verhaal van Steven Avery en Brendan Dassey uitgerold.
Om even te schetsen: Making a Murderer is de samenvatting van 10 jaar onderzoekswerk door Laura Ricciardi en Moira Demos. De Netflix docu vertelt het verhaal van Steven Avery en diens neef Brendan Dassey, beide inwoners van het uitgestrekte Wisconsin. De twee werden beschuldigd van het verkrachten en vermoorden van Teresa Halbach, een jonge vrouw die Avery’s auto was komen fotograferen voor AutoTrader magazine. Steven Avery was volgens het onderzoek de laatste die haar levend had gezien en z’n neef bekende dat hij en z’n oom verantwoordelijk waren voor haar dood.
Dat is de case op het eerste gezicht, maar het hele verhaal wordt vele malen complexer eens je weet dat Avery er net 18 jaar gevangenis heeft opzitten voor een misdaad waar hij nooit bij betrokken was, uiteindelijk vrijgesproken werd door z’n DNA en net goed op weg was om $36M schadevergoeding te ontvangen wanneer hij plots werd beschuldigd van de brutale moord.
Het grote verschil met een andere true crime serie als Serial is echter dat waar Serial de kijker wat in het ongewisse laat hier de antwoorden en vooral het overduidelijke onrecht en de absurditeit van het onderzoek zoveel stuitender zijn. Wat het nog vele malen actueler maakt is dat Steven Avery en Brendan Dassy op dit eigenste moment nog in de cel zitten, een kleine tien jaar later.
De show heeft geresoneerd bij een zodanig groot publiek dat duizenden President Obama hebben aangeschreven om Avery en Dassey gratie te verlenen. Als de White House petition – die de case een “black mark on the justice system as a whole” noemt – 100.000 handtekeningen haalt is de administration verplicht een publiek statement te maken.
Daarnaast is er nog een Change.org petition, die eveneens naar de gratie streeft, en sinds gisteren al meer dan 170.000 handtekeningen verzameld heeft. De petities zijn naar alle waarschijnlijkheid nog maar het begin van de invloed van de controversiële documentaire.
Verder lezen over Netflix
Algemeen17.03.2021
Ferry Bouman is terug in spinoff van Undercover
Algemeen04.09.2020
Gratis Netflixen? Het kan: via Netflix zelf
Algemeen04.09.2020
Netflix en marketing, zotter kun je het haast niet maken
Het dagelijkse mailbombardement voegt helemaal niets toeAlgemeen26.06.2018
Dit mag je op Netflix verwachten in juli 2018
Algemeen05.06.2018
Dit mag je op Netflix verwachten in juni 2018
Algemeen27.04.2018
Dit mag je op Netflix verwachten in mei 2018
Algemeen21.03.2018
Dit mag je op Netflix verwachten in april 2018
Algemeen28.02.2018