Social14.04.2015

Een sociaal netwerk dat helpt met het behandelen van depressies


Recente
studies lijken erop te wijzen dat sociale netwerken zoals Facebook en Instagram ongelukkige gevoelens en zelfs depressies kunnen veroorzaken bij gebruikers. Een nieuw sociaal netwerk, opgericht door een groep wetenschappers van het befaamde Massachusetts Institute of Technology (MIT), wil juist het omgekeerde bereiken. Gebruikers die er een statusupdate posten over hun negatieve gevoelens krijgen positieve feedback van anderen.

Het positieve sociale netwerk, Panoply genaamd, is momenteel enkel toegankelijk via Koko, een applicatie voor mobiele telefoons. De groep wetenschappers die de applicatie ontwikkelden staat onder leiding van Robert Morris, een klinisch psycholoog die de overstap maakte naar een carrière in computertechnologie.

Morris vertelt tegenover
Quartz dat hij zich zelf depressief voelde in de periode dat hij deze overstap maakte.
“Ik had het in het begin erg moeilijk aan het MIT. Niet zozeer het leren coderen veroorzaakte gevoelens van depressie, vooral de manier waarop ik erover dacht. Dit is veel te moeilijk dacht ik, ik zal het nooit leren.”

Ondertussen maakte hij constant gebruik van internetforums om hem te helpen bij het leren coderen. Dat gaf hem het idee een soort forum op te richten om te helpen met negatieve gevoelens.

Positief

Het idee dat negatieve gevoelens kunnen verminderen door anderen te vragen om betere manieren aan te reiken om naar bepaalde problemen te kijken is niet nieuw. Het is gebaseerd op cognitieve gedragstherapie. In die klassieke therapievorm worden patiënten gestimuleerd om de manier waarop ze bepaalde situaties evalueren te veranderen. En dat is ook de bedoeling van Panoply.

Aan gebruikers wordt gevraagd om op statusupdates te antwoorden met berichten die een situatie op een positieve manier herinterpreteren. Als iemand bijvoorbeeld post geen aandacht van zijn partner te krijgen, kunnen andere gebruikers misschien antwoorden dat die partner misschien een stressvolle periode doormaakt op zijn werk.

Om kwaadwillende gebruikers uit te sluiten heeft het sociale netwerk een aantal ingebouwde beveiligingen. Zo moeten gebruikers eerst een kort trainingsprogramma volgen dat hen leert empathisch te reageren en negatieve situaties positief te herinterpreteren. Een automatische filter moet ook negatieve of kwaadaardige berichten wegfilteren.

Resultaten

Een
wetenschappelijke studie toonde al aan dat deelnemers met depressieve gevoelens na 3 weken gebruik van Panoply zich beter voelden dan mensen die 3 weken lang een therapie met creatief schrijven hadden gevolgd. Dat laatste is een andere veelbeproefde therapievorm voor de behandeling van depressie.

Experts zijn niet verbaasd over die goede resultaten.
“Mensen vinden het vaak troostend als ze van anderen horen dat ze dezelfde situatie hebben meegemaakt,” vertelt Scott Woodruff, lid van het Amerikaanse Instituut voor Cognitieve Therapie, aan Quartz. “Bovendien is het gemakkelijker om overdreven zelfkritisch gedrag waar te nemen bij anderen dan bij jezelf.”

Toch ziet Woodruff ook gevaren aan dit soort sociale netwerken.
“Wanneer men erg storende negatieve gedachten heeft en een groep mensen zegt dat die gedachten fout zijn, kan dit als een straf opgevat worden.”

De applicatie Koko en het sociale netwerk Panoply zijn momenteel enkel toegankelijk op uitnodiging. Binnenkort worden ze mogelijk wel voor iedereen opengesteld.

Dominique Dewitte

Dominique Dewitte is hoofdredacteur en mede-uitgever van het in Belgie populaire zakenportaal Express.be. Daarnaast is hij schrijver van boeken en publiceert hij als Blogger artikelen op Dutchcowboys.