Time Traveller, Tech Ninja, Mediacoach en Digital Consultant
Via telecom operator Orange kreeg ik de Galaxy S8+ toegestuurd. Het nieuwste toptoestel van Samsung heb ik drie weken kunnen gebruiken en nu die terug weg is, is het tijd dat ik jullie er wat meer over vertel.
Hier volgen 10 dingen die je zeker moet weten.
1) Galaxy S8 en S8+: de verschillen
Het nieuwste toptoestel van Samsung komt in twee varianten: de Galaxy S8 en de Galaxy S8+. De enige verschillen zitten hem in de grootte van het scherm (en dus ook het formaat van de smartphone zelf) en de grootte van de batterij.
De S8 heeft een 5,8 inch scherm, de S8+ is iets groter en heeft 6,2 inch scherm. De S8 (waar ik een uurtje mee heb mogen spelen in Londen) is perfect te gebruiken in één hand. Tenzij je echt grote handen hebt, heb je voor de S8+ zeker je beide handen nodig.
Er zit een 3000 mAh batterij in de Galaxy S8 en aangezien de S8+ wat groter is, kan daar ook een grotere batterij in, namelijk een 3500 mAh batterij.
2) Zwak glas
Toen de smartphones aan het opkomen waren, was de kwaliteit van het glas niet zo geweldig. Het duurde niet lang eer de eerste krassen op je scherm stonden, waardoor mensen vaak een hoesje gebruikten.
Tegenwoordig is de kwaliteit van het glas sterk verbeterd en is een hoesje niet meer nodig, als je iets of wat voorzichtig omgaat met je toestel.
Helaas geldt dat niet voor de Galaxy S8 en S8+.
Ik ben altijd enorm voorzichtig met mijn smartphones en al zeker als het toestel niet van mij is en ik het moet terug sturen. Toch duurde het nog niet eens een volledige week voor de eerste krassen op het toestel stonden. Aangezien de S8 zowel aan de voor als achterkant dit zwakke glas heeft, raad ik iedereen toch aan een hoesje of screenprotector te gebruiken.
3) Prachtig scherm met vreemde resolutie keuze
De Galaxy S8 en S8+ hebben een prachtig ‘Infinity Scherm’. Maar vooraleer dit prachtig is, moet jij wel aan het werk… Terwijl Samsung adverteert dat de S8 en S8+ een QHD (1440 x 2960 pixels) resolutie heeft, is dit niet het geval als je hem uit de doos haalt.
Samsung geeft de gebruikers de mogelijkheid om in de instellingen de resolutie van het scherm aan te passen naar HD, Full HD of Quad HD. Standaard staat de resolutie op Full HD en dat vind ik echt een heel vreemde keuze.
Als je reclame maakt over je QHD scherm, zet je resolutie dan ook standaard op QHD en niet lager… Zeker als je weet dat het verschil in batterij verbruik in de praktijk echt miniem is: ik heb een week de S8+ gebruikt met de resolutie op FHD en dan een week QHD. Op het einde van de dag had ik rond de 27% over als de resolutie op FHD stond en rond de 20% als de resolutie op QHD stond.
Fantastisch scherm, maar de standaard resolutie blijft voor mij toch een vreemde keuze…
4) Geen goede beveiliging
Samsung heeft de vingerafdrukscanner naar de achterkant van de smartphone. Dat moest, want aan de voorkant heeft de S8 en S8+ geen fysieke Homeknop meer, waar vroeger de vingerafdrukscanner in zat.
De plaatsing kon bijna niet slechter: vlak naast de camera. Waarom is dat zo slecht? Omdat je vinger daar in de eerste plaats niet geraakt als je de smartphone gewoon vasthoudt en omdat je geen verschil voelt tussen de vingerafdrukscanner en de camera. Als je het toestel dus niet omdraait om te kijken waar je je vinger moet zetten, zit je vaak op de camera te drukken en vingerafdrukken wil je echt niet op je camera lens…
Maar wacht! Samsung heeft een beter alternatief om je smartphone te ontgrendelen: Gezichtsherkenning.
Helaas is dat niet beter en al zeker niet veiliger. Hoewel in Londen deze functie heel goed werkte, kreeg ik in mijn 3 weken testperiode regelmatig de melding dat het mislukt was en dat ik mijn pincode moest ingeven. Komt ook nog eens bij dat verschillende mensen deze beveiliging konden kraken door gewoon een foto voor de smartphone te houden…
Maar wacht! Als je echt beveiliging wil, dan gebruik je toch de irisscanner?!
Nee, ook die is niet veilig… Want een paar weken geleden heeft iemand een doosje lenzen gekocht, de lenzen op de ogen van een geprinte foto gelegd en de smartphone was ontgrendeld.
Ik heb uiteindelijk de laatste week met een pincode gewerkt, om toch nog iets of wat beveiliging te hebben.
5) Belachelijk goede camera
De Galaxy S7 was al een belachelijk goede camera, waardoor Samsung eigenlijk niets moest veranderen. En dat hebben ze dan ook niet gedaan! Toch niet in de hardware, want de camera module is exact dezelfde als die in de S7.
Toch zijn de foto’s van de S8 en S8+ beter dan die van de S7, dat komt door de software. Samsung heeft hier veel werk in gestoken en dat pakt heel goed uit. Vooral op groot scherm zie je dat de foto’s van de S8 beter zijn dan die van de S7.
Oh en als je fan bent van de Snapchat/Instagram filters: de camera aan de voorkant heeft nu ook zo’n filters 😉
6) Koop maar een nieuwe draadloze oplader
“Draadloos opladen is de toekomst!” Het bestaat al even en het gaat best snel, maar je smartphone moet perfect op het oplaadstation liggen, anders gaat die niet opladen…
Komt daar ook nog eens bij dat het laadstation van de voorgaande Samsung producten niet compatibel is met de S8 en S8+. Je dient dus opnieuw meer dan 60€ te betalen voor een draadloze oplader…
Opladen kan je uiteraard ook gewoon via de kabel doen. In de doos vind je een USB-C fast charging kabel en als je hiermee oplaadt gaat het echt super snel!
7) Ook in het zwembad
De Samsung Galaxy S8 en S8+ hebben beide een IP68 certificaat. Dat wil zeggen dat ze stof en waterafstotend zijn. Je smartphone perongeluk in het toilet laten vallen, zorgt dus niet voor problemen (behalve dan dat je hem eruit moet vissen). Maar het is dus ook geen probleem als deze nog in je broekzak zit, wanneer je vrienden je in het zwembad gooien.
Onder de douche is deze nog steeds moeilijk te gebruiken: waterstraaltjes die op het scherm komen zorgen ervoor dat de smartphone denkt dat het je vinger is, hierdoor beginnen apps en dergelijke te openen. Zelfde geldt voor een harde regenbui: de S8 kan perfect tegen de regen, maar als het stort-regent wordt het moeilijk iets op te zoeken.
8) Bixby, maar toch liever Bix-ni
Bixby is de persoonlijke assistent op de Galaxy S8 en S8+. Het is Samsung’s variant van Google’s Google Assistant. Tijdens de voorstelling in Londen zagen we al dat deze nog verre van klaar is. Mijn mening was dan ook dat ze deze beter nog niet hadden uitgebracht.
Tijdens mijn test periode heb ik deze nog wel een kans gegeven, maar ik was niet hoopvol… Bixby werkt de helft van de tijd niet en is nog heel beperkt. Bixby? Toch maar eerder Bix-ni.
9) AKG oortjes
Het geluid dat uit de speaker van de Galaxy S8 en S8+ komt is niet geweldig. Er zijn betere keuzes als je goed geluid wil krijgen uit je smartphone.
Daar tegenover staat wel dat er een 3,5 audioaansluiting is en er zit een oortelefoon van AKG in het doosje. Die AKG oortjes hebben volgens Samsung een waarde van 99 euro. Ongeacht de waarde kan ik beamen dat deze heel mooi geluid produceren en ook nog eens comfortabel zitten!
10) Duur, Duurder, Duurst
Samsung heeft dan wel AKG oortjes mee in het doosje van de Galaxy S8 en S8+ gestoken, 800 euro voor een smartphone is gewoon duur (en misschien wel TE duur). De S8+ is zelfs 900 euro!
Akkoord, die edge schermen (afgeronde randen) zijn inderdaad moeilijker te maken dan een gewoon plat scherm. Het is alvast de reden dat Samsung geeft om de kostprijs te verantwoorden.
Maar moet een smartphone echt 800 euro kosten? Als ik kijk naar de concurrentie dan heb je voor 500-600 euro een geweldig toestel. Ik begrijp dat onderzoek en innovatie duur is en dat de S8 dan best duurder dan 500 euro mag zijn. Maar 800 euro? Gaat er naar mijn mening los over…
Conclusie
Een perfecte smartphone is de Galaxy S8 en S8+ zeker nog niet, maar ik denk wel dat het de beste smartphones zijn van 2017!
Samsung heeft geprobeerd om de randen zo veel als mogelijk weg te werken en is daar goed in gelukt. Het lijkt alsof je enkel een scherm vast hebt, in plaats van een volledige smartphone en daar ben ik echt wel fan van!
Zoals we gewoon zijn zit de snelste processor en snelste werkgeheugen van dit moment in het paradepaardje van Samsung, dus ook qua prestaties kan je geen betere kopen. En terwijl andere fabrikanten voor twee camera’s aan de achterkant gaan, blijft Samsung ons verbazen met de kwaliteit van hun ene camera.
Het zijn de details waar Samsung dit jaar steken laat vallen. Bixby is niet wat het moet zijn, er komen te gemakkelijk krassen in het glas, de resolutie moet je zelf opkrikken, …
Wat me echt serieus tegensteekt is de biometrische beveiliging. Gezichtsdetectie is al jaren zo lek als een zeef en ook nu is die te gemakkelijk te omzeilen. De plaats van de vingerafdrukscanner is belachelijk (de persoon die dit bedacht heeft verdient zijn C4) en ook de Irisscanner is niet feilloos.
Verder lezen over Review
Mobile05.09.2018
Review: Nokia 3.1 – te weinig opslagcapaciteit
Mobile30.08.2018
Review: Nokia 6.1 – degelijke prijs/kwaliteit
Mobile12.08.2018
Review: OnePlus 6 – Meest waar voor je geld!
Mobile05.07.2018
Review: Samsung Galaxy S9+, zoals altijd een topper
behalve dan de batterijMobile20.06.2018
Review: LG G7 ThinQ – alles wat je verwacht van een toptoestel
Mobile25.05.2018
Review: Nokia 7 Plus – prijs/kwaliteit uitstekend
Mobile07.05.2018
Review Huawei P20 Pro: beste smartphone die je nu kan kopen
Algemeen23.02.2018
Review Huawei P Smart: knappe budget phone
Verder lezen over Samsung
Mobile17.01.2024
Samsung toont nieuwe Galaxy S24-serie
het nieuwe tijdperk van mobiele AIMobile02.02.2023
Samsung lanceert nieuwe Samsung Galaxy S23-serie
Meest innovatieve Galaxy S-reeks ooitMobile21.02.2022
Samsung Galaxy S22 serie gepresenteerd
Drie nieuwe vlaggenschip smartphones zijn direct te bestellenMarketing16.10.2019
Samsung gaat op SpaceSelfie-missie
Als consument naar de rand van de ruimteGadgets08.08.2019
Dit is hem: de nieuwe Samsung Galaxy Note10 en Note10+
Gadgets17.05.2019
De beste functies van de Samsung Galaxy S10
Gadgets02.08.2018
Samsung lanceert Galaxy Tab A, tablet voor het hele gezin
Mobile05.07.2018
Review: Samsung Galaxy S9+, zoals altijd een topper
behalve dan de batterijVerder lezen over Smartphone
Mobile12.09.2023
Apple kondigt iPhone 15-serie aan: mét USB-C-poort
Mobile03.11.2022
Zonenummer vast op mobiel: zó zit dat
Mobile24.09.2021
OnePlus maakt een Flagship Killer met OnePlus Nord 2
Mobile29.03.2021
TCL zet eerste stap op de Benelux-markt met 2 nieuwe smartphones
TCL20 5G & TCL20 SETechnology07.01.2021
Early Adopter Xiaomi maakt je slimmer verbonden
Technology23.03.2020
Je woning via je smartphone in de gaten houden
Algemeen24.01.2020
4 tips tegen slapeloosheid
Gadgets08.08.2019