Time Traveller, Tech Ninja, Mediacoach en Digital Consultant
De OnePlus One was vorig DE “Flagship Killer”. Voor 300€ kreeg je de smartphone die beter en evengoed is, als dubbel zo dure toestellen zoals de Samsung Galaxy S5, HTC One m8, LG G4, Sony Xperia Z3, … De OnePlus 2 moet de volgende “Flagship Killer” zijn, maar is dat ook zo? Samen met Wim N. hebben we de OnePlus 2 getest en hieronder lees je het antwoord.
Lees aandachtig want je kan een Invite winnen, om de OnePlus 2 te kopen 😉
Belangrijkste specificaties
- 5.5” HD (1920×1080) IPS LCD-scherm
- Qualcomm Snapdragon 810 V2.1 Quadcore processor
- 4GB DDR4 werkgeheugen
- 64GB opslagcapaciteit
- 5 megapixel selfie camera
- 13 megapixel camera
- 3300 mAh accu (niet-verwisselbaar)
- Android 5.1 Lollipop
- Dual Sim
Uiterlijk
Ondanks dat de OnePlus 2 iets kleiner is als de OnePlus One, is dit in de praktijk niet te merken. Dat verbaasde mij niet, want zelfs op papier zag je al dat het verschil miniem zou zijn.
Opvallend is dat de OnePlus 2 een fysieke Homeknop heeft gekregen die ook dient als vingerafdrukscanner. Deze vingerafdrukscanner zou veel beter moeten zijn dan de huidige generatie vingerafdrukscanners op smartphones, maar dat is helaas niet het geval. Wim gaf aan dat de Vingerafdrukscanner wel eens durft te haperen, waardoor je een tweede keer moet proberen. Opvallend dat dit probleem zich niet voordoet op bijvoorbeeld de Galaxy s6 of iPhone 6s.
Een andere opvallende knop die geen enkel andere smartphone heeft, is links de notificatie slider. Je hebt misschien al wel gezien op Android 5.x dat als je het geluid aanpast je onderaan de opties hebt: geen, prioriteit en alle. De notificatie slider doet krak het zelfde, zonder de volume knop te moeten indrukken, je kan gewoon de knop schuiven naar welke stand je wil. Dit is een snellere manier en ik hoop dat andere fabrikanten dit gaan overnemen.
Beeldscherm
Opvallend is dat OnePlus niet de andere fabrikanten volgt en geen QHD scherm in hun flagship hebben gestoken. Nee, de OnePlus 2 heeft een 5.5-inch Full HD IPS scherm, net zoals de OnePlus One. OnePlus gaat er vanuit dat Full HD genoeg is op zo’n klein scherm en daar moet ik hen persoonlijk gelijk in geven. QHD is tof om mee uit te pakken, maar als je het niet weet, merk je het verschil amper.
Ik ben nog steeds meer fan van een AMOLED scherm, omdat de kleuren wat feller zijn en het zwart veel dieper zwart is. Maar dit IPS scherm is zeker heel goed en het kan trouwens ook heel helder gemaakt worden, waardoor het buiten goed leesbaar is.
Prestaties
Zoals je van elk Flagship mag verwachten, heeft de OnePlus 2 top specificaties. De Snapdragon 810 V2.1 is een quadcore processor, met 4GB werkgeheugen en dit zorgt voor een snelle/vlotte smartphone.
De HTC One m9 heeft dezelfde processor en die had te kampen met warmte problemen. Op momenten dat je heel veel zware dingen deed (zoals een zware game) werd die zo heet, dat je hem zelfs niet meer kon vast houden. Bij de OnePlus 2 dus niet! Hij wordt nooit ongemakkelijk warm als je hem normaal gebruikt. Bij ECHT zware stress testen wordt hij warmer dan andere smartphones, maar je zal je er niet aan verbranden 😉 Wim heeft trouwens maar één keer gemerkt dat hij echt warm werd en dat was wanneer hij aan de lader hing onder zijn hoofdkussen.
Software
Eén van de redenen dat ik zelf de OnePlus One heb gekocht is de software. Deze draait standaard op Cyanogen OS. Dit is Android zoals Google het heeft gemaakt, maar met de mogelijkheid om heel veel dingen aan te passen. OnePlus en Cyanogen komen niet zo goed meer overeen en daarom heeft de OnePlus 2 andere software gekregen: Oxygen OS.
OnePlus heeft de makers van de Custom Rom “Paranoid ROM” aangenomen om voor OnePlus software te maken. De Oxygen OS die ze hebben gemaakt was in het begin echt mijn ding niet en het zat ook vol met fouten. Ondertussen is dit al veel verbeterd en is dit voor mij geen reden om het toestel niet te kopen. Het is geen Cyanogen OS, maar het is ook gebaseerd op stock Android en dat vind ik nog steeds beter dan de Touchwiz van Samsung of Sense van HTC.
Er is nog wel werk aan de software, want af en toe kom je wel wat foutjes tegen. Zo heb je op dit moment nog een zware bug er in zitten, waardoor de bluetooth en de software van de wagen niet met elkaar willen samenwerken. Voor mij geen probleem omdat ik hem weinig connecteer in de wagen, maar Wim vond dit wel heel storend.
Voor de rest zijn het kleine foutjes die je misschien niet eens merkt. Het hindert het dagelijks gebruik over het algemeen niet, maar ik vond het toch nodig om dit te melden.
Accuduur
Een 3300mAh batterij moet in principe voldoende zijn om het einde van de dag te halen. En dat is ook het geval! Wim haalde met normaal gebruik gemakkelijk anderhalve dag en wat hem opviel was dat als je maar 1 SIM-kaart gebruikt, de batterij nog langer mee gaat. Ook als je GPS tracking apps gebruikt zoals Strava, blijft de batterij het goed doen.
De batterij kan je helaas niet opladen via quickcharging, want het gaat hier om de een USB-C versie die nog gebruik maakt van oude protocollen. De nieuwe generatie van USB-C van de nieuwe nexus toestellen hebben wel quickcharging aan boord, maar de OnePlus 2 dus niet. Dat is jammer, maar ook weer niet, want je haalt toch het einde van de dag en je kan hem dus gewoon ’s nachts aan de lader hangen.
Camera en geluid
Ook al ken je niets van fotografie, met de 13 megapixel camera aan de achterkant, maak je mooie foto’s. Via de camera app kan je ook omschakelen naar een professionele modus. Hiermee kan je heel veel opties en instellingen wijzigen, zodat je echt HEEL mooie foto’s kan maken.
De Laser Auto Focus kennen we van de LG G4, maar helaas werkt deze op de OnePlus 2 niet even geweldig. focussen is op de LG G4 en de Galaxy s6 sneller dan op de OnePlus 2. Dit is niet storend, maar om Wim nog eens te citeren: “Ik had er meer van verwacht”.
In slechte lichtomstandigheden doet de OnePlus 2 het niet slecht, maar het woord goed ga ik hier ook niet gebruiken… Een voldoende is op zijn plaats en dat is jammer, want ik hoopte dat dat de Optical Image Stabilization in combinatie met een pixelgrootte van 1.3 micron we toch een ruim voldoende gingen kunnen geven.
Oh en die selfie camera: Die is goed genoeg.
DE ONEPLUS 2 IS LUID !!! Ik vind dat persoonlijk niet erg, want ik heb dat meestal nodig. Als je hem op zijn zachtst zet, dan is dit toch luider dan andere smartphones, dat is dan weer minder goed voor de momenten dat je zachte notificaties wil hebben. Bij het afspelen van media zet je hem trouwens best niet op maximum, want dan klinkt hij toch niet meer zo heel mooi.
Conclusie
De OnePlus 2 is niet the best of the best. De Galaxy S6 heeft een beter scherm en camera, de HTC One m9 heeft betere speakers (Boomsound) en de iPhone 6s hun vingerafdrukscanner is veel beter en zo kan ik nog wel even doorgaan, want de OnePlus 2 heeft niets waar het de beste in is.
MAAR over het algemeen is dit toch een top toestel!
De OnePlus 2 heeft de snelheid die je mag verwachten van een top toestel, een goede camera, 64GB intern geheugen, DUAL Sim en een batterij die het tot het einde van de dag uithoud. Voor 399€ kan je dit dus geen miskoop noemen.
De afwezigheid van NFC en quickcharging zijn jammer, maar kan je ook een overbodige luxe noemen. Wel is hij moeilijk te verkrijgen, omdat OnePlus met een Invite systeem werkt. Maar lees vooral verder 😉
WIN !
Wij hebben 3 Invite codes om de smartphone te kunnen kopen. De actie loopt tot en met donderdag 29 oktober 2015. Vrijdag 30 oktober 2015 worden de winnaars gecontacteerd.
Let op! Vanaf vrijdag heb je een kleine 3 dagen de tijd om de Invite te gebruiken en je hebt een paypal account nodig om de smartphone te bestellen.
Om kans te maken klik je op de volgende link:
Verder lezen over Android
Mobile12.08.2018
Review: OnePlus 6 – Meest waar voor je geld!
Mobile06.02.2018
Review: LG V30 – goed geprobeerd, volgende keer beter?
Mobile05.05.2017
Review: Lenovo Moto G5
Mobile23.03.2017
Review: Huawei P10 – een pareltje voor het oog
Mobile07.03.2017
Android Pay vanaf vandaag beschikbaar in België
Mobile24.02.2017
Review: Huawei P8 Lite (2017)
Esthetische topperMobile27.01.2017
Review: Lenovo Moto G4 Play
Algemeen19.01.2017
STACK: 1000 GB gratis online opslag
Nu ook in BelgiëVerder lezen over Mobiel
Mobile03.11.2022
Zonenummer vast op mobiel: zó zit dat
Algemeen15.03.2018
Mobile Vikings update abonnementen: meer data, zelfde prijs!
Mobile07.02.2018
Orange: Eerste abonnement met onbeperkt internet in België
Mobile01.03.2017
Proximus lanceert als eerste 4.5G in België
Mobile17.02.2017
Vergelijking gsm providers: dit is het beste aanbod!
Mobile13.01.2017
Review: de Lenovo Moto Z Play
Modulaire smartphoneAlgemeen10.01.2017
Proximus & Telenet worden duurder, Orange niet!
Mobile02.08.2016
Hands-on: Samsung Galaxy Note7
Verder lezen over Review
Mobile05.09.2018
Review: Nokia 3.1 – te weinig opslagcapaciteit
Mobile30.08.2018
Review: Nokia 6.1 – degelijke prijs/kwaliteit
Mobile12.08.2018
Review: OnePlus 6 – Meest waar voor je geld!
Mobile05.07.2018
Review: Samsung Galaxy S9+, zoals altijd een topper
behalve dan de batterijMobile20.06.2018
Review: LG G7 ThinQ – alles wat je verwacht van een toptoestel
Mobile25.05.2018
Review: Nokia 7 Plus – prijs/kwaliteit uitstekend
Mobile07.05.2018
Review Huawei P20 Pro: beste smartphone die je nu kan kopen
Algemeen23.02.2018
Review Huawei P Smart: knappe budget phone
Verder lezen over Smartphone
Mobile23.01.2025
Samsung Galaxy S25 is een echte AI-companion
Mobile12.09.2023
Apple kondigt iPhone 15-serie aan: mét USB-C-poort
Mobile03.11.2022
Zonenummer vast op mobiel: zó zit dat
Mobile24.09.2021
OnePlus maakt een Flagship Killer met OnePlus Nord 2
Mobile29.03.2021
TCL zet eerste stap op de Benelux-markt met 2 nieuwe smartphones
TCL20 5G & TCL20 SETechnology07.01.2021
Early Adopter Xiaomi maakt je slimmer verbonden
Technology23.03.2020
Je woning via je smartphone in de gaten houden
Algemeen24.01.2020