Time Traveller, Tech Ninja, Mediacoach en Digital Consultant
De Huawei P10 is het nieuwste toptoestel van de Chinese fabrikant en is de opvolger van de Huawei P9, waar ik het afgelopen jaar mee heb rondgelopen.
Zoals gewoonlijk heb ik deze uitgebreid getest en hier lezen jullie mijn bevindingen.
Belangrijkste specificaties
- 5,1” Full HD (1920×1080) IPS LCD-scherm
- Hisilicon Kirin 960 Octa-core processor
- 4GB werkgeheugen
- 64GB opslagcapaciteit + Micro SD kaart
- 8 megapixel selfie camera
- 20 + 12 megapixel Dual camera
- 3200 mAh accu (niet-verwisselbaar)
- Super Charging
- EMUI 5.1 op basis van Android 7.0 Nougat
- Vingerafdrukscanner
Uiterlijk
De Huawei P10 is naar mijn mening echt een pareltje voor het oog. Hij is nog steeds even strak als de P9, maar is iets compacter en de zijkanten zijn iets meer afgerond.
Uiteraard wat het eerst opvalt zijn de nieuwe kleurtjes. Welke jij mooi vindt is je persoonlijke smaak, maar de Dazzling Blue versie die ik heb vind ik echt de mooiste! De achterkant heeft de zogenaamde “Diamond cut finish”. Heel mooi, maar een ramp om mooie foto’s van te maken 😉
Die speciale achterkant zorgt er voor dat je geen vingerafdrukken ziet. Dat is een mooie oplossing, tegenover de glazen achterkanten van bijvoorbeeld Samsung. Die moet je om de 5 seconden afkuisen, omdat er zoveel vingerafdrukken op blijven staan.
Wat me nog meteen opviel was het rode randje rond de power knop. Op de mat zwarte Huawei P10 is dit echt “the most awesome thing ever”, maar ook op mijn blauwe P10 ziet het er erg goed uit.
Verder moeten we het uiteraard ook hebben over de nieuwe positie van de vingerafdrukscanner: deze zit nu vooraan. Huawei is de fabrikant die de vingerafdrukscanner achteraan zette en dat bleek een top idee te zijn. Zo goed dat nu ook alle andere fabrikanten hun vingerafdrukscanner naar de achterkant verhuizen. Ik was een echte fan geworden van de vingerafdrukscanner achteraan, maar omdat de vingerafdrukscanner van de P10 zo enorm goed is en ongelooflijk snel werkt, ben ik weer helemaal fan van de vingerafdrukscanner vooraan.
Beeldscherm
Zoals ik al zei is het toestel iets compacter geworden. Die iets mag je heel miniem noemen, want waar de P9 nog 70,9mm breed was, is de P10 69,3mm breed. De schermranden zijn iets dunner geworden, maar ook het scherm is iets kleiner geworden.
Weeral mag je die iets heel miniem noemen: waar de P9 nog een 5,2 inch scherm had, heeft de P10 een 5,1 inch scherm. Zoals in de P9 gaat het om een Full HD IPS LCD scherm.
Nog steeds geen Quad HD resolutie, maar dat is volgens Huawei echt bewust gedaan ten voordele van de batterijduur. In de behuizing van de P10 krijgen ze geen batterij die groot genoeg is om te garanderen dat je de dag door komt op één lading, als je een QHD scherm hebt. Een beslissing die ik alleen maar kan appreciëren! Full HD is scherp genoeg voor dit kleine scherm en ik heb liever een hele dag batterij dan een bijna-onwaarneembaar scherper beeld.
Wil je toch een QHD resolutie? De behuizing van de Huawei P10 Plus was groot genoeg om er een grote batterij in te steken die garandeert dat je met QHD resolutie ook het einde van de dag kunt halen op één lading.
Om even terug te komen op het scherm van de P10: kleuren, kijkhoeken enzovoort zijn allemaal tip top in orde (zoals we verwachten). Ook in direct zonlicht was het scherm makkelijk afleesbaar 🙂
Prestaties en software
Zoals we verwachten van toptoestellen, vliegt ook de P10 er vandoor zonder haperingen of stotteren. Ook multitasken en zware games vormen geen probleem voor deze krachtpatser!
In november schreef ik al in de review van de Huawei Mate 9 dat de nieuwe software schil van Huawei, EMUI 5.0, een goede upgrade was. Ondertussen hebben ze daar niet stilgezeten en krijgen we met de Huawei P10 opnieuw een update van hun software: EMUI 5.1.
Die nieuwe software is niet alleen weeral een beetje sneller geworden, het heeft ook een paar leuke nieuwe trucjes meegekregen.
Zo kun je de software navigatie toetsen (terugknop, homeknop en multitaskknop) van je scherm halen en je vingerafdrukscanner hiervoor gebruiken. Dat doe je dan door kort op de vinger afdrukscanner te drukken om terug te gaan, lang op drukken om naar je startscherm (home) te gaan of naar rechts te swipen om te multitasken (je recentste apps die je hebt geopend). Je moet het echt wel een paar dagen de kans geven om er aan gewoon te geraken en zelfs dan nog drukte ik af en toe nog op de plaats waar de software knoppen zich vroeger bevonden, maar eens je er aan gewend bent, is het wel een leuke manier van werken.
Enige nadeel is dat je op die manier je scherm niet meer software matig kunt verkleinen, om het aan te passen naar één-hand-gebruik. Via de software knoppen doe je dat door er van links naar rechts over te swipen en zo kan je gemakkelijker typen met één hand. Iets dat ik enorm mistte, dus ben ik terug mijn software knoppen gaan gebruiken.
Edit: Dankzij Dirk Pauwels (de Country Manager van Huawei) ben ik er achtergekomen dat je nog steeds je scherm kunt aanpassen naar één-hand-gebruik als je de vingerafdrukscanner gebruikt als navigatie toetsen. Dat doe je dan door vanuit de rechter (of linker) hoek schuin naar boven te swipen. Minder gemakkelijk, maar het gaat nog steeds!
Verder heb je nog split-screen om twee apps tegelijkertijd op je scherm te gebruiken, een zwevende toets die totaal onnuttig is en heb je nog een paar extra slimme functies zoals met je knokkels op het scherm tikken om een screenshot te maken.
Batterij
Meestal ben ik laaiend enthousiast bij de toptoestellen van Huawei als het komt op de batterijduur. Nu absoluut niet!
Op papier heeft de Huawei P10 alles in huis om een goede batterijduur te hebben, maar in de praktijk is dat dus niet het geval…
Dit komt waarschijnlijk omdat de software nog niet volledig is geoptimaliseerd. Dat kan wel vaker voorkomen met toestellen die nog niet te verkrijgen zijn, de fabrikant is dan nog druk bezig met software optimalisaties.
Een weekje geleden kreeg ik nog een update die de batterijduur ietsje verbeterde, maar het is nog steeds niet goed.
Met normaal gebruik haal ik net het einde van de dag en heb ik zo rond de 3-4 uur scherm-aan-tijd. Ter vergelijking: met de P9 die een veel kleinere batterij heeft, haal ik 5-6 uur scherm-aan-tijd met normaal gebruik.
Huawei zal dit vast nog oplossen, maar aangezien de P10 morgen te koop is, gaan ze zich toch mogen haasten!
Camera
En dan de camera!
Ik was helemaal weg van de dubbele camera op de P9, die zowel een monochroom sensor had als een kleuren sensor. De Mate 9 kreeg ook deze dubbele camera, maar ipv de 2x 12 megapixel kreeg de monochroom camera een 20 megapixel lens.
Op de Huawei P10 vinden we diezelfde camera’s van de Mate 9 terug. Jammer dat enkel de P10 Plus een f/1.8 kreeg, de P10 moet het doen met een f/2.2. Voor de niet kenners: dat wil zeggen dat de P10 Plus beter foto’s maakt in slechtere licht omstandigheden.
Hoewel de camera’s van de Mate 9 en P10 gelijk zijn, heb ik de indruk dat de foto’s van de P10 beter zijn. Dat zou te maken kunnen hebben met de nieuwe software die het verwerken van de genomen foto’s verbeterd.
Er zijn wel een paar nieuwe opties in de camera app gekomen, zo heb je een portretmodus en een artistieke monochroom modus. Die artistieke monochroom modus zorgt voor nog meer detail en contrast in de zwart-wit foto’s, wat maakt dat je foto’s er dus nog beter uitzien.
De portretmodus is een combinatie van het bokeh-effect en gezichtsherkenning. Zo zal het je achtergrond mooi blurren en zal het de belichting op je gezicht aanpassen. Hierdoor moet de foto op een echte studiofoto lijken. Lijken, want een echte studiofoto ziet er nog altijd veel beter uit, maar de functie doet het goed en je kan er inderdaad mooie foto’s mee maken!
Conclusie
De Huawei P10 is een pareltje voor het oog, wat tegenwoordig toch heel belangrijk is aangezien alle toptoestellen zo goed als gelijk presteren.
Ook de P10 presteert naar verwachting: hij is super snel, de zwaarste spelletjes draaien zonder problemen en de P10 heeft de beste en snelste vingerafdrukscanner ter wereld!
Ook de camera is weer een stap vooruit. De kwaliteit is ietsje verbeterd tegenover de Mate 9 en al helemaal tegenover de P9. Alleen in mindere lichtomstandigheden mogen ze nog grote stappen zetten. Dat doen ze wel met de P10 Plus, maar ook voor mensen die een iets kleinere smartphone willen, zouden dit toch ook mogen krijgen.
Waar de P10 het slecht doet is op vlak van batterijduur. Ik hoop echt dat ze de P10 snel een update geven, zodat de batterij langer meegaat.
Vanaf morgen 24 maart is de Huawei P10 verkrijgbaar aan een prijs van 599 euro in de kleuren Mystic Silver, Graphite Black Prestige Gold en Dazzling Blue.
Verder lezen over Android
Mobile12.08.2018
Review: OnePlus 6 – Meest waar voor je geld!
Mobile06.02.2018
Review: LG V30 – goed geprobeerd, volgende keer beter?
Mobile05.05.2017
Review: Lenovo Moto G5
Mobile07.03.2017
Android Pay vanaf vandaag beschikbaar in België
Mobile24.02.2017
Review: Huawei P8 Lite (2017)
Esthetische topperMobile27.01.2017
Review: Lenovo Moto G4 Play
Algemeen19.01.2017
STACK: 1000 GB gratis online opslag
Nu ook in BelgiëMobile13.01.2017
Review: de Lenovo Moto Z Play
Modulaire smartphoneVerder lezen over Huawei
Mobile07.05.2018
Review Huawei P20 Pro: beste smartphone die je nu kan kopen
Mobile27.03.2018
Dit zijn de Huawei P20 en P20 Pro
Gadgets25.02.2018
Huawei gaat tabletmarkt op met de MediaPad M5
Algemeen23.02.2018
Review Huawei P Smart: knappe budget phone
Mobile04.12.2017
Review: Huawei Mate 10 Pro – Beste smartphone van 2017
Gadgets23.10.2017
Review: Huawei Watch 2
De smartwatch voor sportievelingenMobile16.10.2017
Dit is de Huawei Mate 10 Pro
Powered by AIMobile26.02.2017
Huawei P10 en P10 Plus officieel gepresenteerd
MWC 2017Verder lezen over Review
Mobile05.09.2018
Review: Nokia 3.1 – te weinig opslagcapaciteit
Mobile30.08.2018
Review: Nokia 6.1 – degelijke prijs/kwaliteit
Mobile12.08.2018
Review: OnePlus 6 – Meest waar voor je geld!
Mobile05.07.2018
Review: Samsung Galaxy S9+, zoals altijd een topper
behalve dan de batterijMobile20.06.2018
Review: LG G7 ThinQ – alles wat je verwacht van een toptoestel
Mobile25.05.2018
Review: Nokia 7 Plus – prijs/kwaliteit uitstekend
Mobile07.05.2018
Review Huawei P20 Pro: beste smartphone die je nu kan kopen
Algemeen23.02.2018
Review Huawei P Smart: knappe budget phone
Verder lezen over Smartphone
Mobile12.09.2023
Apple kondigt iPhone 15-serie aan: mét USB-C-poort
Mobile03.11.2022
Zonenummer vast op mobiel: zó zit dat
Mobile24.09.2021
OnePlus maakt een Flagship Killer met OnePlus Nord 2
Mobile29.03.2021
TCL zet eerste stap op de Benelux-markt met 2 nieuwe smartphones
TCL20 5G & TCL20 SETechnology07.01.2021
Early Adopter Xiaomi maakt je slimmer verbonden
Technology23.03.2020
Je woning via je smartphone in de gaten houden
Algemeen24.01.2020
4 tips tegen slapeloosheid
Gadgets08.08.2019