Time Traveller, Tech Ninja, Mediacoach en Digital Consultant
Huawei is meer en meer de Europese markt aan het veroveren, maar tot nu toe deden ze dat vooral met goedkopere toestellen. Een paar maand geleden bewezen ze met de Nexus 6P, dat ze goed weten hoe je een top-toestel moet maken. Omdat ze de winst daarvan moeten delen met Google, hebben ze nu ook hun eigen top-toestel, de Mate 8, uitgebracht. Wij hebben de Mate 8, 2 weken getest en onze bevindingen lees je hier.
Belangrijkste specificaties
- 6” Full HD (1920×1080) IPS-NEO LCD scherm
- Hisilicon Kirin 950 Octa core processor
- 3GB werkgeheugen
- 32GB opslagcapaciteit + Micro SD kaart
- 8 megapixel selfie camera
- 16 megapixel camera
- 4000 mAh accu (niet-verwisselbaar)
- Android 6.0 Marshmallow
- Vingerafdruk scanner, Fast Charging
Uiterlijk
De Huawei Mate 8 is niet voor niets een phablet, deze smartphone is groot (afmetingen: 157.1 x 80.6 x 7.9 mm)! Je kan hem qua grootte dus vergelijken met de Samsung Galaxy S6 Edge Plus (154.4 x 75.8 x 6.9 mm) en de iPhone 6s Plus (158.2 x 77.9 x 7.3 mm).
De Samsung Galaxy S6 Edge Plus kan ik met wat lenige hand- en vingerbewegingen nog net bedienen met 1 hand. Met de Huawei Mate 8 is dit niet meer mogelijk, 80mm is te breed voor mij om met 1 hand te kunnen typen enzo. Ik heb trouwens ook geen grote handen, dus misschien dat er wel anderen zijn die het nog wel kunnen? Sowieso is het niet handig, maar zo’n grote smartphone heeft wel zijn voordelen (maar daarover straks meer).
Huawei heeft een groter scherm (6 inch) gekregen in een ongeveer zelfde formaat van smartphone als de concurrenten. Dat komt omdat ze hun randen (de bezel voor de tech geeks 😉 ) heel dun hebben gemaakt. Dat maakt dat je voorkant bijna volledig scherm is, wat ik best wel leuk vind.
De volledige behuizing is van een hoogwaardige aluminium. Dit geeft de Mate 8, naar mijn mening, een mooi strak uiterlijk. De zijkanten, onderkant en bovenkant zijn niet afgerond, maar vlak. Dit in combinatie met een licht gebogen achterkant, maakt dat hij enorm goed in de hand ligt.
De vingerafdruk scanner zit zoals bij de Nexus 6P vanachter, onder de camera. De volume-knoppen en de power-knop vinden we aan de rechter zijkant en het Sim-slotje (waar je ofwel nog een tweede sim in kan steken of een micro sd-kaart) zit aan de linker zijkant.
Beeldscherm
De Huawei Mate 8 beschikt zoals gezegd over een 6 inch scherm en heeft een resolutie van 1080 bij 1920 pixels, Full HD dus. Leg je de Mate 8 naast een toestel met een Quad HD scherm, dan zie je het verschil, maar individuele pixels zijn echt niet te onderscheiden en je beeld is echt wel scherp genoeg. Het grote scherm is trouwens echt ideaal voor het spelen van games, lezen van tekst en het kijken van video’s.
Op 100% helderheid is het scherm trouwens goed te lezen in direct zonlicht. Iets wat bij de goedkopere modellen van Huawei niet altijd het geval was.
Prestaties
Bijna alle Android smartphones hebben een processor van Qualcomm aan boord, om de dood eenvoudige reden: Ze zijn enorm goed. Huawei heeft voor de Nexus 6P ook een processor van Qualcomm gebruikt, maar voor hun Mate 8 gebruiken ze hun eigen gemaakte Kirin 950.
Zoals het hoort in een top toestel merk ik geen haperingen op en draait de smartphone heel vlotjes. Volgens alle testbanken zou dit DE processor van het moment moeten zijn, maar in dagelijksgebruik heb ik er stiekem niet zo heel veel van gemerkt. Wat wil je ook? Alle top-toestellen hebben op dit moment ZO’N goede processor aan boord, dat alles goed draait…
Voor de Gamers onder jullie, die met schrik zitten: Zelfs de zwaarste games laden vlotjes en kan je zonder problemen spelen. Huawei heeft met de Mali-T880 hun grafische prestaties serieus verbeterd.
De vingerafdruk scanner is trouwens ook een genot om te gebruiken en snel dat die is!!! De vingerafdruk scanner zit achteraan waar je wijsvinger meestal rust en dat maakt het gemakkelijk om het scherm te ontgrendelen. Zoals bij andere smartphones kan je meer dan 1 vinger registreren, maar meer dan 2 vond ik niet nodig: met mijn beide wijsvingers zit ik altijd waar ik moet zijn.
Software
Huawei brengt Android 6.0 naar de Mate 8, maar heeft er wel hun eigen EMUI skin over gezet. Zoals Samsung hun Touchwiz skin over Android zet.
Wat een teleurstelling… Sorry, maar ik ben echt geen fan van de EMUI software! Om te beginnen heb je geen app drawer, dus al je schermen zitten vol met apps die je download. Een beetje te vergelijken met de iPhone, maar hier kan je nog wel widgets toevoegen en apps zetten waar je wil. Ook de notificatie balk is ook niet mijn ding en verschillende opties zoals het tekenen op je scherm om een app te openen werkt niet naar behoren.
Ik heb het 1 dag uitgehouden, maar dan heb ik toch maar de oude vertrouwde Nova Launcher geïnstalleerd. Zo heb ik terug een app drawer en nog andere functies die ik vaak gebruik.
Niet alles is slecht aan de software! Zo kan je met je knokkels 2 keer op het scherm tikken om de “scherm recorder” aan te zetten. Ook heb je heel veel opties die je naar eigen behoefte kan aanpassen, maar dat maakt het voor de gemiddelde gebruiker ook niet altijd even gemakkelijk…
Accuduur
En dan nu even uitleggen waarom de Huawei Mate 8 de batterij kampioen is!
Zoals ik eerder zei is de Mate 8 een groot toestel. Bij de Samsung Galaxy S6 Edge Plus heb ik nog zwaar uitgehaald naar fabrikanten om te stoppen met de race “om ter dunste smartphone”. Wij willen geen uitstulpende camera’s en wij willen niet de dunste, wij willen een grote accu.
Hoera! Huawei heeft geluisterd! Samsung ook hoor, maar we hebben het nu nog niet over de S7 ;-). De Huawei is met zijn 7.9mm niet de dunste smartphone, maar ook verre van de dikste! Toch heeft Huawei een 4000mAh accu erin gekregen en die gigantische accu zorgt er voor dat je gemakkelijk 2 dagen toe komt, op 1 lading.
Tijdens het testen is het mij nooit gelukt om op één dag, de accu van de Mate 8 helemaal leeg te krijgen. Ik heb zelfs één keer 3 dagen kunnen doen met de Mate 8.
De Mate 8 heeft zijn indrukwekkende accuduur zonder twijfel te danken aan de grote batterij, de zuinige processor, het Full HD scherm (tegenover Quad HD) en de ‘Doze’ functie in Android 6.0.
Camera en geluid
Om nog eens even te verduidelijken: Ik gebruik de auto modus, aangezien de gemiddelde consument dit ook altijd gebruikt.
De 16 megapixel camera maakt mooie foto’s, maar kan niet tippen aan de toptoestellen als de Samsung Galaxy reeks en de iPhone. Het is vooral op groot beeld dat je dit merkt, want op je smartphone zelf zijn deze meer dan goed genoeg en voor op Facebook, Instagram, of Twitter zijn de foto’s ook goed.
De HDR functie werkt volgens mij gewoon niet… Ik zie amper verschil tussen een foto met en zonder HDR aan. Makkelijk op te lossen door je foto met HDR te bewerken in de gratis app Snapseed, maar HDR zou op elke smartphone deftig moeten werken!
De Supernacht optie zorgt wel voor heel goede foto’s in omstandigheden met weinig licht en er is ook een professionele modus waarbij je de ISO, de sluitertijd, witbalans, enzovoort kan aanpassen.
Filmen gaat goed met de Mate 8, maar ook hier zijn we weer teleurgesteld… Je kan filmen in Full HD 60fps, maar niet in 4K… We zijn toch in 2016 hé?
Geluid is goed. Gaat lekker luid en heb er eigenlijk niets op aan te merken. Maar waarom 2 speaker grills onderaan, wanneer er maar 1 werkt (de rechtse)?
Conclusie
De Huawei Mate 8 presteert op top niveau: geen haperingen, werkt vlotjes en ook games kan je zonder problemen spelen. Het heeft ook een mooi en helder scherm, ook al is het maar Full HD. Dat het geen QHD scherm is, heeft als voordeel dat het energie zuiniger is en met zijn 4000mAh batterij kom je gemakkelijk 2 dagen toe!
De Huawei Mate 8 is wel niet voor iedereen… Ten eerste is het een heel grote smartphone (6 inch scherm) en ten tweede blinkt hij niet uit op het gebied van camera. Ook moet je eens kijken of de software je ligt, want dat is natuurlijk heel persoons gebonden. Ook al ben ik niet voor de software, ik ben er wel van overtuigd dat dit de gemiddelde consument niet gaat storen (om een app drawer te hebben, zijn er massa’s launchers in de play store te vinden).
Zijn bovenstaande te verwaarlozen voor jou? Dan kan je hem voor €599 in de winkel gaan kopen.
Verder lezen over Android
Mobile12.08.2018
Review: OnePlus 6 – Meest waar voor je geld!
Mobile06.02.2018
Review: LG V30 – goed geprobeerd, volgende keer beter?
Mobile05.05.2017
Review: Lenovo Moto G5
Mobile23.03.2017
Review: Huawei P10 – een pareltje voor het oog
Mobile07.03.2017
Android Pay vanaf vandaag beschikbaar in België
Mobile24.02.2017
Review: Huawei P8 Lite (2017)
Esthetische topperMobile27.01.2017
Review: Lenovo Moto G4 Play
Algemeen19.01.2017
STACK: 1000 GB gratis online opslag
Nu ook in BelgiëVerder lezen over Huawei
Mobile07.05.2018
Review Huawei P20 Pro: beste smartphone die je nu kan kopen
Mobile27.03.2018
Dit zijn de Huawei P20 en P20 Pro
Gadgets25.02.2018
Huawei gaat tabletmarkt op met de MediaPad M5
Algemeen23.02.2018
Review Huawei P Smart: knappe budget phone
Mobile04.12.2017
Review: Huawei Mate 10 Pro – Beste smartphone van 2017
Gadgets23.10.2017
Review: Huawei Watch 2
De smartwatch voor sportievelingenMobile16.10.2017
Dit is de Huawei Mate 10 Pro
Powered by AIMobile23.03.2017
Review: Huawei P10 – een pareltje voor het oog
Verder lezen over Mobiel
Mobile03.11.2022
Zonenummer vast op mobiel: zó zit dat
Algemeen15.03.2018
Mobile Vikings update abonnementen: meer data, zelfde prijs!
Mobile07.02.2018
Orange: Eerste abonnement met onbeperkt internet in België
Mobile01.03.2017
Proximus lanceert als eerste 4.5G in België
Mobile17.02.2017
Vergelijking gsm providers: dit is het beste aanbod!
Mobile13.01.2017
Review: de Lenovo Moto Z Play
Modulaire smartphoneAlgemeen10.01.2017
Proximus & Telenet worden duurder, Orange niet!
Mobile02.08.2016
Hands-on: Samsung Galaxy Note7
Verder lezen over Review
Mobile05.09.2018
Review: Nokia 3.1 – te weinig opslagcapaciteit
Mobile30.08.2018
Review: Nokia 6.1 – degelijke prijs/kwaliteit
Mobile12.08.2018
Review: OnePlus 6 – Meest waar voor je geld!
Mobile05.07.2018
Review: Samsung Galaxy S9+, zoals altijd een topper
behalve dan de batterijMobile20.06.2018
Review: LG G7 ThinQ – alles wat je verwacht van een toptoestel
Mobile25.05.2018
Review: Nokia 7 Plus – prijs/kwaliteit uitstekend
Mobile07.05.2018
Review Huawei P20 Pro: beste smartphone die je nu kan kopen
Algemeen23.02.2018
Review Huawei P Smart: knappe budget phone
Verder lezen over Smartphone
Mobile12.09.2023
Apple kondigt iPhone 15-serie aan: mét USB-C-poort
Mobile03.11.2022
Zonenummer vast op mobiel: zó zit dat
Mobile24.09.2021
OnePlus maakt een Flagship Killer met OnePlus Nord 2
Mobile29.03.2021
TCL zet eerste stap op de Benelux-markt met 2 nieuwe smartphones
TCL20 5G & TCL20 SETechnology07.01.2021
Early Adopter Xiaomi maakt je slimmer verbonden
Technology23.03.2020
Je woning via je smartphone in de gaten houden
Algemeen24.01.2020
4 tips tegen slapeloosheid
Gadgets08.08.2019