Redactie Belgiancowboys - bereikbaar via redactie [at] belgiancowboys.be
Onderzoek van Norton by Semantec, leverancier van computer security producten, maakt belangrijke Europese gegevens bekend over de veiligheid op mobiele apparaten.
3 op de 10 Europeanen heeft zijn of haar apparaat wel al eens verloren of werd al eens bestolen. Ook harde facts over mobile cybercrime: 1 op de 10 is al slachtoffer geweest.
Update regelmatig username en password
Hoewel deze figures niet zo’n fraai beeld geven, is er in Europa wel een groeiend bewustzijn rond mobiele veiligheid. Toch nemen weinig mensen het initiatief om hun apparaat tegen allerlei criminaliteit, waaronder identity thieves, te beschermen. Een belangrijk element is het regelmatig updaten van je username en password. Globaal genomen gebruikt 44 % van alle users steeds dezelfde gegevens op alle websites en verandert slechts 29 % regelmatig van password.
Verder werd ook de afhankelijkheid van consumenten onder de loep genomen. Die blijft stijgen, zowel op werk- als sociaal vlak kan bijna een derde (34 %) van de Europeanen niet zonder hun mobiel apparaat. Opmerkelijk is de volgende vaststelling: een kwart van de Europeanen (24 %) zou tijdens een brand hun mobiel apparaat als één van de eerste zaken uit hun huis redden.
Uiteraard is dit logisch. Want wat blijkt? 69 % van alle Europese gebruikers geeft toe gevoelige informatie op hun apparaat op te slaan. Aangezien 35 % geen beveiliging onder de vorm van een password en dergelijke op hun mobiel apparaat toepast, is er in geval van diefstal of verlies ruimte genoeg voor cybercriminelen om toe te slaan.
Wifi-hotspot: opgelet voor mobiele “snuffelaars”
Cybercriminaliteit is dus een hot topic. As stated before, werd 1 op de 10 al slachtoffer. Steeds meer wordt de aandacht gevestigd op de connectie van mobiele apparaten via een gratis of onbeveiligde Wifi-hotspot. Zo vinden mobiele “snuffelaars” (mensen met foute bedoelingen die persoonlijke gegevens opvangen en opnemen van hun slachtoffers via dezelfde onbeveiligde Wi-Fi verbinding) steeds gemakkelijker hun weg naar je persoonlijke gegevens. 2 op de 5 Europese gebruikers zegt zo via gratis Wifi hun persoonlijke mails te checken of 1 op de 5 raadpleegt zo hun online bank account.
Verder lezen over Cybercrime
Technology26.10.2019
Rats & Slaves toont handel in gehackte computer accounts
Wederom een 3LAB mustsee documentaireWeb01.02.2018
‘Verander je wachtwoord’-dag: zo maak je een sterk wachtwoord
Algemeen08.03.2016
Oplichters willen je laten betalen voor Windows 10 upgrade
Web01.02.2016