Vier weken lang hebben we de Nokia Lumia 1520 getest, de nieuwe ‘grote’ smartphone in de Lumia reeks. Met z’n 6 inch is deze phablet best een opvallende verschijning.
De rode kleur van ons testmodel zorgde ervoor dat hij nog harder opviel. Het is meermaals voorgevallen dat mensen mij aanspraken als ik het toestel bovenhaalde om te bellen of te sms’n. Ze waren verwonderd over wat ik nu weer in m’n handen had. “Is dat een smartphone?” vroegen ze dan verwonderd.
Beeld
Het scherm is duidelijk de grootste feature van dit toestel. De full hd display (1920 x 1080) ligt in dezelfde categorie als die van de high-end smartphones zoals de HTC One M8, Samsung Galaxy S5 en LG G3.
Dit is één van de weinige smartphones die ik gebruikt heb om films te kijken. De grootte is net voldoende om comfortabel tv te kijken. Een iPad mini is namelijk maar 1 inch groter.
Het scherm heeft volle kleuren en goed contrast. Buiten scoort hij ook nog redelijk goed, in volle zon krijg je nog voldoende kwaliteit om vlot te kunnen surfen of lezen.
Het scherm komt tot aan een halve cm aan de zijkanten en tot 1 cm aan de boven- en onderkant. Het scherm heeft net zoals de rest van het toestel een plastic gevoel. Dit zorgt er onbewust voor dat je de Lumia 1520 niet als exclusief toestel beschouwt, wat we voor z’n prijs van 599€ wel moeten verwachten.
Foto’s
Met een 20 megapixel camera in het arsenaal kan je je natuurlijk niet anders dan prachtige foto’s trekken. De camera applicatie geeft je de keuze om alle instellingen automatisch te laten gaan of manueel zelf in te stellen, zoals de sluitingstijd en ISO waarde.
Met zo’n grote smartphone trek je foto’s automatisch met 2 handen. Het is moeilijk om stabiel een kiekje te trekken met slechts 1 hand. Daarom is het handig dat je een foto kan trekken met de onderste knop aan de zijkant van het toestel.
Foto’s bekijken is vanzelfsprekend een leuke ervaring. De grootte en kwaliteit van het scherm zorgen ervoor dat je je foto’s niet meer op een pc moet zetten om ze vervolgens aan je vrienden te tonen. Ze kunnen gewoon over je schouders meekijken.
De Nokia Creativity Studio app werkt bijzonder aangenaam bij het bewerken van foto’s. Misschien is het mede dankzij de grootte van het scherm, maar dit is de eerste keer dat ik foto’s rechtstreeks op een smartphone heb bewerkt. Naast de verplichte standaard features kan je ook enkele leuke effecten op een foto toepassen, zoals Colour pop. Deze verandert je foto in zwart-wit, waarna je aanduidt welke objecten je in de oorspronkelijke kleur wil. Heel gemakkelijk om foto’s in Sin City stijl te maken.
Vorm
Zoals de andere toestellen in de Lumia reeks, bestaat deze ook uit een plastic behuizing en rechthoekige vorm. Persoonlijk vindt ik dit qua look wel mooi, maar dagdagelijks bleek het niet echt praktisch te zijn. Zeker als je de smartphone in je broekzak wil meenemen.
De scherpe hoeken zorgen ervoor dat je hem blijft voelen, als je zakken al groot genoeg zijn om hem erin te krijgen. Maar dat mag geen excuus zijn als je een phablet koopt. Dan zijn er andere manieren om zo’n gigant te transporteren.
Het design is het mooist langs de achterkant. De camera zit mooi verhoogd ingewerkt in de behuizing, de hoeken zijn mooi afgewerkt, zonder naden. Als je dit ziet, is het jammer dat de voorkant deze stijl niet volgt. De overgang van het scherm naar de case ziet er goedkoop uit door de kleine rubberen strip en het niveauverschil. Misschien daarom dat ik het toestel altijd met het scherm naar beneden op tafel lag.
Bellen bleek ook niet zo eenvoudig te zijn. Ik slaagde er niet in om van de eerste keer m’n oor juist tegen de luidspreker te houden. Doordat het toestel zo groot is, hou je het nogal snel verkeerd vast. Ook het feit dat het één groot vlak is maakt dat je geen referentiepunt voelt.
Alle knoppen bevinden zicht aan de rechterzijde van het toestel. De volumeknoppen bovenaan, de camera knop onderaan en de power button in het midden. Alhoewel veel toestellen hun power button in het midden zetten, geraak ik hier niet aan gewoon. Meermaals per dag zette ik de smartphone per ongeluk uit omdat ik deze steeds in het midden vastnam.
De audio uitgang zit centraal aan de bovenkant. Dit is een juist keuze gebleken want zo zit de draad van je headphones altijd mooi centraal in je broek- of jaszak.
De oortjes die standaard bij het toestel worden geleverd zien er mooi uit en komen met 6 extra opzetstukjes voor verschillende type oren. De kwaliteit van de oortjes is beperkt, vooral de bastonen laten het afweten.
Batterij
De vrees bij een toestel van deze grootte is de levensduur van de batterij. Gelukkig bleek dit geen probleem te zijn. De batterij leek het even lang uit te houden als de meeste andere smartphones. Eén dag bij uitbundig gebruik, 2 dagen bij normaal gebruik.
Als nadeel wordt vaak aangehaald dat de batterij niet vervangbaar is, maar dat zien we wel meer in de smartphone markt.
Windows
Dit was de eerste keer dat ik een Windows Phone uitgebreid heb gebruikt. Mijn eerste indruk van het operating systeem was positief. De tiles op het startscherm waren overzichtelijk en zagen er mooi uit. Deze customiseren bleek een fluitje van een cent te zijn.
Windows Phone 8 is een wezenlijk ander operating systeem dan iOS of Android. Niet alleen het concept van de tiles is verschillend, maar ook de layout van de apps. De graphics komen minder verzorgd over en algemeen wordt er meer met tekst gewerkt en minder met icons of kleuren.
Dit heeft mij meerdere malen doen beseffen hoe gebruiksvriendelijk iOS wel is. Neem als voorbeeld de settings op Windows Phone. Als je deze opent, krijg je een waslijst van keuzes, allemaal in tekst. Juist omdat er geen icons of grafische elementen zijn, ben je bijna verplicht om ze allemaal te lezen vooraleer je vindt wat je nodig hebt.
Ook het scrollen lijkt niet zo vlot te gaan als op iOS of Android toestellen. De gevoeligheid lijkt algemeen lager te zijn. Om een link te openen tijdens het surfen moet je al stevig met je vinger drukken vooraleer er iets gebeurd.
Het aantal beschikbare apps lijkt nog steeds achterop te hinken, wat maakt dat je net niet hetzelfde kan doen als op andere smartphones. Toch lijkt de kloof kleiner te worden. Alle meest gekende apps zijn reeds beschikbaar. Enkel de nieuwe komen steevast met vertraging uit op Windows Phone.
Wie Windows zegt, zegt Office natuurlijk. Vanzelfsprekend vindt je deze software ook op de Lumia 1520. Je kan dus je Powerpoint, Word en Excel files op je smartphone bekijken en bewerken. Ook mede dankzij de 7GB die je op SkyDrive krijgt, zodat je je documenten gratis in de Cloud kan bewaren.
Specificaties
Tenslotte nog even alle specificaties op een rijtje:
- 6 inch 1080p HD display,
- Pixel density: 368 ppi
- Quad-core Qualcomm Snapdragon 800 processor
- 2GB Ram
- Geheugen: 16 GB of 32 GB
- 20 megapixel camera
- Dual LED flash
- Nano SIM
- Micro USB
- Bluetooth 4.0
- Batterij: 3400mAh
- Gewicht: 206 gram
Conclusie
De Nokia Lumia 1520 is een mooi toestel in z’n categorie. Het scherm en z’n camera zijn de 2 absolute verkoopargumenten.
Toch zijn er nog veel verbeteringen mogelijk om van dit toestel een marktleider te maken. Als je vooral belang hecht aan schermkwaliteit en foto’s, is dit het toestel voor jou. Wanneer totaalbeleving en apps je interesseren, zijn er betere alternatieven.
Verder lezen over Nokia

Mobiel05.09.2018
Review: Nokia 3.1 – te weinig opslagcapaciteit

Mobiel30.08.2018
Review: Nokia 6.1 – degelijke prijs/kwaliteit

Mobiel25.05.2018
Review: Nokia 7 Plus – prijs/kwaliteit uitstekend

Mobiel25.02.2018
Nokia kondigt opvolger ‘banaantelefoon’ uit 1996 aan

Mobiel25.02.2018
Dit zijn de nieuwe smartphones van Nokia

Mobiel10.05.2017
Nokia 3310 vanaf 5 juni in de winkel voor 60 euro!

Mobiel28.02.2017
De sensatie van Mobile World: de Nokia 3310 is terug
In vier kleuren met camera, een paar apps en een batterijduur van 25 dagen
Technology27.11.2015
Hoeveel Nokia 5110’s passen in een iPhone 6s Plus?
VéééééélVerder lezen over Smartphone

Mobiel03.04.2025
Helft van de Belgen houdt oude smartphone bij als reservetoestel

Mobiel23.01.2025
Samsung Galaxy S25 is een echte AI-companion

Mobiel12.09.2023
Apple kondigt iPhone 15-serie aan: mét USB-C-poort

Mobiel03.11.2022
Zonenummer vast op mobiel: zó zit dat

Mobiel24.09.2021
OnePlus maakt een Flagship Killer met OnePlus Nord 2

Mobiel29.03.2021
TCL zet eerste stap op de Benelux-markt met 2 nieuwe smartphones
TCL20 5G & TCL20 SE
Technology07.01.2021
Early Adopter Xiaomi maakt je slimmer verbonden

Technology23.03.2020
Je woning via je smartphone in de gaten houden
Verder lezen over Windows Phone

Mobiel12.02.2016
Verander de manier waarop je boodschappen doet met MyShopi

Algemeen23.12.2015
Do’s en Dont’s aan de kerst en nieuwjaarstafel

Mobiel20.12.2015
Batterij mythes

Mobiel18.12.2015
Dit is de reden dat je smartphone slecht beveiligd is

Mobiel10.08.2015
Maak van je mobiele data een Wifi-Signaal

Mobiel07.11.2013