Jeroen is al meer dan 15 jaar betrokken bij Dutchcowboys. Voornamelijk als digital content creator. En dat voor alle titels van The Blogidea Factory.
Het voorjaar is voor veel mensen hét moment om een grote schoonmaak te houden en oude spullen op te ruimen. Tijdens zo’n schoonmaak komen we ook vaak elektronica tegen, zoals een oude telefoon. Uit een onderzoek van iVox in opdracht van Swappie, specialist in refurbished smartphones, blijkt dat 46% een oud apparaat bijhoudt als reservetoestel. Wat opvalt is dat de helft van de respondenten zich wel bewust is van de impact van elektronica op het milieu en ervoor kiest om een ongebruikt elektronisch toestel te recycleren.
De lenteschoonmaak is voor veel Belgen een jaarlijkse traditie. Slechts 15% doet nooit een grote schoonmaak – vooral 55+ers (22%) besteden hier geen aandacht aan. Van de 85% respondenten die wel de borstel bovenhalen, willen twee op vijf (37%) vooral ruimte vrijmaken in huis. Nog eens één op vijf (22%) doet het uit gewoonte. Eén op tien wil spullen recycleren en op die manier een tweede leven geven, terwijl 7% hoopt om nog iets te verdienen door dingen te verkopen.
Oude smartphone blijft vaak in schuif liggen
De meeste Belgen schenken ongebruikte spullen weg. Vooral kleding (42%) en speelgoed (49%) vinden langs die weg een nieuwe eigenaar. Recyclage is een belangrijke factor bij elektronische apparaten (50%) en huishoudelijke toestellen (55%). Door de groeiende elektronische afvalberg is dat natuurlijk een positief signaal. Toch behoort elektronica (20%), samen met oude boeken (23%), tevens tot de categorie spullen die we het vaakst bijhouden.
Het verkopen van ongebruikte elektronica is voor 13% van de respondenten een optie. Wat hierbij opvalt is de kloof tussen jongere en oudere generaties: hoe jonger de leeftijdsgroep, des te vaker elektronica wordt verkocht. Omgekeerd zijn oudere doelgroepen dan weer meer gericht op het recycleren van gebruikte apparaten.
Smartphones hebben ongetwijfeld een groot aandeel in het aantal oude elektronische apparaten die Belgen nog ergens in een schuif hebben liggen. Daar hebben we een goede reden voor, want bijna de helft (46%) bewaart een smartphone als reservetoestel voor hun huidige apparaat.
Een kwart (24%) houdt een oud toestel bij omdat ze zich zorgen maken over wat er met hun foto’s en gegevens gebeurt. Zo’n 12% is er emotioneel aan gehecht, terwijl 11% graag wil verkopen, maar niet weet hoeveel hun smartphone nog waard is.
Vijf tot tien ongebruikte apps op smartphone
In een gedigitaliseerde wereld is het niet alleen belangrijk om een fysieke schoonmaak te houden, ook de binnenkant van onze smartphone verdient een opkuismoment. Ongeveer 41% houdt zich enkele keren per jaar bezig met het verwijderen van ongebruikte bestanden en apps. Iets minder dan 20% doet dit maandelijks en 14% zelfs wekelijks. Eén op tien besteedt er geen aandacht aan.
Net zoals bij de fysieke schoonmaak is het creëren van ruimte de belangrijkste reden om een digitale schoonmaak op onze smartphone te houden. Driekwart van de Belgen geeft dit als reden op, naast het verbeteren van de prestaties van hun toestel (49%).
Privacy en security motiveren 21% om bestanden en apps te verwijderen – mannen zijn hier opvallend meer mee bezig dan vrouwen (27% tegenover 15%). Voor jongeren is ook de impact van hun data op het milieu (13%) een reden om hun toestel af en toe eens op te kuisen.
Ondanks het feit dat de meeste Belgen hun smartphone opschonen, toont de studie aan dat er toch nog heel wat ongebruikte apps op onze toestellen staan. Zo heeft 35% van de respondenten vijf tot tien apps op hun telefoon de afgelopen drie maanden niet gebruikt. Vooral mannen hebben ongebruikte apps: 12% heeft er meer dan twintig, tegenover 4% bij de vrouwelijke deelnemers.
3 op 10 denken niet aan hygiëne van smartphone
Tot slot peilde de survey ook naar hygiëne. Zo is 31% van de Belgen nooit bezig met het fysiek schoonmaken van hun toestel – 17% denkt zelfs dat hun smartphone niet vuil wordt. Eén of vijf (21%) schenkt hier wel aandacht aan en maakt geregeld tijd vrij voor het reinigen van een toestel. Nog eens 40% probeert met een hoesje of een screenprotector te voorkomen dat het apparaat vuil kan worden. Ruim de helft wacht met schoonmaken tot hun smartphone zichtbaar vuil is.
Martine Hardeveld Kleuver, Country Lead België en Nederland van Swappie: “Geen enkel toestel gebruiken we vaker dan onze smartphone. Zowel nieuwe als oude apparaten verdienen onze aandacht tijdens de schoonmaak. Op ons huidige toestel doen we er goed aan om regelmatig ongebruikte apps te verwijderen. Oude toestellen laten we dan weer best niet rondslingeren. Het is fijn om te zien dat we ons stilaan bewust zijn van het belang van recyclage van elektronica. Voor de refurbished markt biedt dit een opportuniteit om meer mensen te overtuigen hun oude toestel een tweede leven te geven. Swappie koopt niet alleen je telefoon, je hoeft je ook geen zorgen te maken over de veiligheid en verwijdering van data op je toestel. Dat is dus goed in het kader van de circulaire economie en bovendien kan je op die manier ook nog iets verdienen aan de grote schoonmaak. Een win-win dus.”
Verder lezen over Smartphone

Mobiel23.01.2025
Samsung Galaxy S25 is een echte AI-companion

Mobiel12.09.2023
Apple kondigt iPhone 15-serie aan: mét USB-C-poort

Mobiel03.11.2022
Zonenummer vast op mobiel: zó zit dat

Mobiel24.09.2021
OnePlus maakt een Flagship Killer met OnePlus Nord 2

Mobiel29.03.2021
TCL zet eerste stap op de Benelux-markt met 2 nieuwe smartphones
TCL20 5G & TCL20 SE
Technology07.01.2021
Early Adopter Xiaomi maakt je slimmer verbonden

Technology23.03.2020
Je woning via je smartphone in de gaten houden

Algemeen24.01.2020