Automotive10.07.2019

​Zo importeer je een auto uit Duitsland


Duitsland is voor velen het ultieme land om een auto te zoeken. Er is een groot aanbod van jonge occasions, je krijgt meer opties voor minder geld en je kunt rekenen op Europese garantie via verschillende aanbieders. Misschien nog wel het belangrijkste: het importeren van een bepaalde auto uit Duitsland kan financieel gunstig zijn en interessante besparingen opleveren. Er zijn een aantal zaken waar je op moet letten wanneer je dit overweegt, wij helpen je daarbij graag op weg.

De voordelen

Allereerst is het goed om alle voordelen nog eens goed op een rijtje te zetten. Waar profiteer je nu precies van bij het importeren van een auto uit Duitsland? Allereerst: Duitsland heeft de grootste automarkt van Europa. Hierdoor is er veel aanbod, wat gunstig uitvalt voor de koper. Wanneer ergens immers veel aanbod is, heeft dit een positief effect op de verkoopprijs. Duitse auto’s zijn zeer goed uitgerust, en vaak nog in een goede conditie. Je krijgt dus veel waar voor je geld. Wist je dat de Duitse apk daarbij kan worden overgenomen? Hierdoor hoef je zelf geen nieuwe aan te schaffen. Ook logisch, maar nog steeds interessant om te vermelden: Duitsland is relatief dichtbij, wat zorgt voor beperkte transportkosten.

Wat kost het importeren

Om te bepalen of een auto importeren financieel gunstig is, is het zeer belangrijk om de BPM te berekenen. Het BPM kun je berekenen door middel van een BPM calculator. Er zijn meerdere manieren om de BPM bij import te berekenen, daarom is het altijd slim om de BPM nog door een specialist na te laten rekenen. Over het algemeen geldt dat het importeren van een gebruikte auto vaak interessanter is dan het kopen van een nieuwe auto in Duitsland. Bij het eerste kan namelijk een BPM afschrijvingstabel worden toegepast. Daarbij is het goed om te weten dat wanneer je via Das Import een auto laat importeren, er rekening wordt gehouden met de meest voordelige BPM regime.

Zaken waar je op moet letten

Ook al ligt Duitsland dichtbij, er zijn enkele (cultuur)verschillen waar je tegenaan kunt lopen. Zo worden Duitse autodealers vaak als stug ervaren, zeker wanneer het aankomt op onderhandelen. Het is in Duitsland dan ook een stuk minder gebruikelijk om over de vraagprijs te onderhandelen en zo een lagere verkoopprijs te krijgen. De verkoper is wettelijk verplicht om eventuele schade te vermelden. Wanneer dit niet gebeurt, wordt dit gezien als een misdrijf. Zo kom je dankzij de wet niet voor verrassingen te staan!