Redactie Belgiancowboys - bereikbaar via redactie [at] belgiancowboys.be
Een verkeersongeval kan in een oogwenk levens veranderen. Wanneer een van de betrokken partijen er ook nog eens voor kiest om na het ongeval weg te rijden, ontstaat er een nieuw scenario: er wordt nog een extra misdrijf gepleegd. Dit gaat verder dan wegrijden alleen; het heeft diepgaande juridische en morele consequenties, die we hier verder bespreken.
Als je als betrokkene de locatie verlaat
Bij een ongeval met vluchtmisdrijf kiest een van de betrokken partijen – meestal de verantwoordelijke bestuurder, maar niet altijd – ervoor om de plaats van het ongeval te verlaten zonder zichzelf te identificeren of hulp te bieden. Dit kan gaan over een kleine botsing met wat blikschade bij het parkeren – het gebeurt vaker dan je denkt – tot ernstige aanrijdingen met letsel of jammer genoeg zelfs een fatale afloop.
Op dat moment wordt wegrijden gezien als een schending van de wettelijke verplichtingen van een bestuurder na een ongeval, wat kan leiden tot strafrechtelijke vervolging. Je kan ook je rijbewijs verliezen, serieuze boetes krijgen en zelfs een gevangenisstraf opgelegd krijgen. Uiteraard is de strafmaat altijd afhankelijk van de ernst van het incident en de wetgeving.
Als je als betrokkene ter plaatse blijft
Bij een ongeval is het dus de bedoeling dat alle betrokken partijen ter plaatse blijven en hun wettelijke verplichtingen nakomen. Zo moet je je persoonlijke gegevens uitwisselen, hulp verlenen aan eventuele gewonden, de hulpdiensten verwittigen en het ongeval melden aan de politie.
Het is uiteraard niet omdat je bij de plaats van het ongeval blijft, dat je geen schuld meer treft. Wie het ongeval veroorzaakte en aansprakelijk is – als er al een schuldige is – wordt nog steeds bepaald door verkeerswetten en verzekeringsmaatschappijen op basis van de omstandigheden. Heb je als betrokkene een aantal verkeersregels verbroken, dan kan je op voorhand wel al je boete berekenen, dan heb je een idee van wat je op dat vlak te wachten staat.
Juridische en morele gevolgen
De juridische en morele gevolgen van een ongeval met vluchtmisdrijf zijn niet te onderschatten. Er zijn natuurlijk de strafrechtelijke sancties, maar vluchtmisdrijf kan ook leiden tot burgerlijke aansprakelijkheid voor de schade aan slachtoffers van het ongeval: schadevergoedingen en andere financiële verplichtingen, naast de emotionele impact voor zowel de dader als het slachtoffer.
Wie zijn verplichtingen niet nakomt na een ongeval schendt eigenlijk gewoon een aantal fundamentele ethische principes. Het bewijst een gebrek aan verantwoordelijkheid, respect voor de medemens en voor de wet.
[Fotocredits – Kadmy © Adobe Stock]
Verder lezen over Wetgeving
Travel19.03.2021