Jeroen is al meer dan 15 jaar betrokken bij Dutchcowboys. Voornamelijk als digital content creator. En dat voor alle titels van The Blogidea Factory.
Files en verkeersdrukte blijven een dagelijkse uitdaging in steden als Brussel en Antwerpen. Maar met de opkomst van artificiële intelligentie proberen beide steden daar nu slimmer mee om te gaan. Via realtime data, slimme verkeerslichten en mobiliteitsapps worden innovatieve systemen uitgerold om de mobiliteit te verbeteren – en AI speelt daarin een steeds grotere rol.
Brussel zet in op AI-gestuurde mobiliteit
In Brussel is de inzet van artificiële intelligentie in mobiliteit onderdeel van een bredere AI-strategie voor het Brussels Gewest, ontwikkeld met steun van kenniscentrum FARI.ai. Binnen die strategie wordt onderzocht hoe AI kan bijdragen aan onder meer verkeersmonitoring, gedragsvoorspelling en infrastructuurplanning.
Concrete toepassingen:
- Mobiris, het verkeerscentrum van Brussel Mobiliteit, maakt al gebruik van geavanceerde modellen om verkeersdata in realtime te monitoren.
- ANPR-camera’s (nummerplaatherkenning) en sensoren geven inzicht in verkeersstromen en kunnen ingezet worden om verkeerslichten efficiënter aan te sturen.
- Plannen voor de verdere integratie van AI in verkeersmanagement zijn in ontwikkeling, met focus op transparantie, ethiek en burgerbetrokkenheid.
Antwerpen: data en slimme sturing via ‘Slim naar Antwerpen’
Antwerpen loopt al langer voorop in slimme mobiliteit met het programma Slim naar Antwerpen. Deze overheidsdienst combineert technologie en gedragsinzichten om de stad leefbaar en bereikbaar te houden. Voorbeelden van AI-gestuurde toepassingen:
- Floating car data van apps als Google Maps en Waze worden gecombineerd met verkeersdata voor realtime inzichten en voorspellingen.
- Slimme verkeerslichten op bepaalde kruispunten worden aangestuurd op basis van drukte, met voorkeur voor openbaar vervoer of fietsers.
- De Slim naar Antwerpen-app geeft gepersonaliseerde routeaanbevelingen, inclusief alternatieven op basis van actuele verkeersdrukte.
Wat zijn de resultaten?
Beide steden rapporteren verbeteringen:
- Antwerpen heeft op testlocaties minder wachttijden gemeten dankzij adaptieve verkeerslichten.
- Brussel combineert AI-gestuurde inzichten met strategische beleidsbeslissingen om de verkeersstromen op termijn duurzamer te maken.
- Prioritaire voertuigen zoals ambulances profiteren van betere doorstroming.
Toch blijven er aandachtspunten:
- AI-systemen zijn afhankelijk van kwalitatieve en actuele data.
- Burgers maken zich zorgen over privacy bij cameratoepassingen.
- De implementatie van AI vraagt voortdurende evaluatie en transparantie.
De toekomst: naar zelflerende steden?
Met de verdere uitrol van slimme infrastructuur en betere samenwerking tussen steden, overheden en onderzoeksinstellingen lijkt de trend duidelijk: Vlaanderen evolueert naar zelflerende steden die niet alleen reageren, maar ook anticiperen op mobiliteitsuitdagingen.
AI is daarin geen wondermiddel, maar wel een onmisbare bouwsteen voor efficiënter, veiliger en duurzamer stadsverkeer.
Fotocredits: Adobe Stock
Verder lezen over Brussel

Algemeen03.02.2017
Sports Fair: dit zijn de meest beoefende sporten onder de Belgen

Technology29.04.2016
Brusselse Virtual Reality community is derde grootste van Europa

Mobiel24.05.2013
Phone House opent allereerste Belgische Samsung Experience Store in Brussel

Algemeen16.04.2013