Algemeen10.07.2020

#Savemyresto: Belgische restaurants komen in opstand tegen maaltijdbezorgers


In Nederland is er rondom maaltijdbezorgers al in mindere mate wat reuring ontstaan rondom de gage die ze vragen en of de bezorgers wel of geen zzp’ers zijn. Bij onze zuiderburen zijn horecaondernemers helemaal klaar met de commissie die gevraagd wordt en zijn de actie #Savemyresto gestart.

De actie heeft de minister van Middenstand, Ducarna, wakkergeschud en die gaat onderzoeken of maaltijdbezorgers, met een commissie die op kan lopen tot 30 procent, misbruik maken. Het balletje is gaan rollen nadat een groep horecaondernemers, die tijdens de crisis overgeleverd waren aan maaltijdbezorgers, geconfronteerd werd met hogere tarieven en zodoende de koppen bij elkaar staken.

Monopolie

Hoewel er verschillende bedrijven zijn die maaltijdbezorging aanbieden, is het toch een verhaal van ‘rupsje nooitgenoeg’. Daardoor voelen ondernemers zich vaak verplicht om mee te doen aan volume- of kortingsacties die volledig voor hun eigen rekening zijn. Want als ze het niet doen, dan verkopen ze minder via de platformen.

Aangezien er een hele generatie opgroeit en gewend is aan het gemak van het vanaf je bank bestellen van eten, is het voor de restaurants ook geen optie om volledig te stoppen met de platformen. Om een oplossing te vinden wordt er gekeken naar het Amerikaanse voorbeeld waar de commissie beperkt is tot 15%.

Aan het Belgische persbureau Belga heeft platform Deliveroo laten weten: “Onze commissies dekken kosten en worden geherinvesteerd in onze operaties, ten voordele van de koeriers, de restaurants en de klanten.”

Jeroen de Hooge

Jeroen is al meer dan 15 jaar betrokken bij Dutchcowboys. Voornamelijk als digital content creator. En dat voor alle titels van The Blogidea Factory.

Verder lezen over Food

De nieuwe Philips Airfryer krijgt een stoomfunctie en dat is toch net even ander

De Philips Airfryer is inmiddels een ‘vaste waarde’ in veel Belgische keukens. Het succesnummer komt nu zelfs met een stoomfunctie. Maar laat ons eerst even terug in de tijd gaan. Het was in 2010 dat Philips tijdens de Internationale Funkausstellung (IFA) in Berlijn de allereerste generatie Airfryer voorstelde. Een heteluchtfriteuse, ontwikkeld met behulp van de gepatenteerde Rapid Air-technologie, kon voedsel bereiden met minder vetstof, wat meteen resulteerde in gezondere maaltijden. Vanaf dat moment was het een regelrechte hit die jarenlang constant uitverkocht leek door het enorme succes.

Gadgets07.04.2025

De nieuwe Philips Airfryer krijgt een stoomfunctie en dat is toch net even ander

Het einde van de discussie of het nou friet of patat is

Op het gebied van eten zijn er verschillende discussies die nooit op lijken te houden. Zo is er bijvoorbeeld nog altijd discussies gaande over of ananas op een pizza wel kan en wat nou eigenlijk de juiste saus is bij een...

Social18.01.2021

Het einde van de discussie of het nou friet of patat is

​HelloFresh Matchmaker betrekt ‘Belgian cowkids’ bij de menukeuze

Weet een echte cowboysteak je moeiteloos te verleiden? Even grillen boven het vuur, af en toe omdraaien en vervolgens in smaakvolle plakjes snijden. Nog snel wat frietjes bakken om de vlezige kwaliteit helemaal af te mak...

Marketing15.05.2019

​HelloFresh Matchmaker betrekt ‘Belgian cowkids’ bij de menukeuze