Redactie Belgiancowboys - bereikbaar via redactie [at] belgiancowboys.be
We weten allemaal dat fastfood maaltijden alles behalve gezond zijn, hoe graag McDonalds en andere fastfood restaurants ons dat ook doen willen laten geloven. Fastfood is ‘fast eten’, vet en barst van de calorieën. Maar goed, ik doe net zo hard mee en is het ‘even snel een McDonalds pakken‘ onderdeel van onze westerse levensstijl al beperk ik me daar echt in. Favoriete menu bestaat uit Franse frietjes en een portie Chicken McNuggets. Dit in de volledige veronderstelling dat kip altijd nog beter is dan een vette burger met kaas en een dot saus. Naïef zeker maar je maakt je het natuurlijk zelf wijs en creëert op die manier je eigen excuus.
In je onderbuik weet je ook dat die McNuggets eigenlijk weinig met echte kip te maken heeft en waarschijnlijk een hoop gemalen restjes kip zijn met een lekker knapperig smakend korstje en een flinke dot BBQ-saus. Maar goed we hebben een excuus want dit kan toch nooit slechter zijn dan een ruim 1.320 calorieën (kcal) tellende Quarter-Pounder (9 McNuggets met saus zijn goed voor 1.230 kcal).
Tot zover de theorie over wat we ons zelf wijs maken als het om fastfood gaat. Het lijkt alleen maar om de kcal te gaan en of we er dik van worden. De vraag die ons vandaag steeds meer bezig houdt is wat we eigenlijk aan het eten zijn. Tja, en dat is gemiddeld niet best want we krijgen redelijk wat ‘noem-het-voedsel’ naar binnen waarvan je van het bestaan niet af wist.
Dit is het punt waar je nu moet beslissen of je wel verder wilt lezen of niet want foodfotograaf Dwight Eschliman en schrijver Steve Ettlinger fileren letterlijk in hun recentste boek ‘Ingrediënts’ wat er echt in o.a. Chicken McNuggets zit. Het zo populaire stukje kippenborst bevat maar liefst 40 ingrediënten en dat zijn er een paar meer dan McDonalds ons wil laten doen geloven.
In de McNuggets van McDonalds zit echter nog meer, het fameuze E319 ofwel TBHQ om de houdbaarheid te verlengen en verkleuring of bederf tegen te gaan, gebleekte tarwebloem (vaak met chloorachtige middelen), gele maïsbloem, bewerkt voedselzetmeel of polydimethylsiloxane (E900) wat schuiming van voedsel moet voorkomen en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Het is geen bangmakerij maar iedereen moet gewoon weten wat hij naar binnen werkt als hij een stukje knapperige kip zit te eten, ook bij McDonalds!
Of McDonalds met het naar buiten van deze nieuwe informatie echt minder McNuggets gaat verkopen weet ik niet. Dat moet iedereen voor zichzelf beslissen. Het is overigens niet de eerste keer dat het ‘kiphapje’ de aandacht op weet te eisen. In onderstaande video die eind vorig jaar verscheen op YouTube wordt ingegaan op de meest gestelde vraag aan McDonalds, ‘what goes into our Chicken McNuggets‘. Dat het toch iets verder meer in zit blijkt nu uit het onderzoek van Steve Ettlinger. We zijn benieuwd naar de reactie van McDonalds. Bron: Irishmirror
McChicken Nuggets houden ook social media bezig! Een paar voorbeelden..